Logo
  • प्रमुख समाचार
  • समाचार
  • अर्थ
  • मनोरञ्जन
  • विचार
  • अन्तरबार्ता
  • लेख
  • स्वास्थ चर्चा
  • सुचना प्रविधि
  • नीति तथा कार्यक्रम
  • पुस्तक समिक्ष्या
  • मनको चौतारी
  • राजनीति
  • राशिफल
  • समसामहिक
  • सम्पादकीय
  • साताको कविता
  • साहित्य
© २०७९ प्रभातफेरी अनलाइन Designed by: GOJI Solution
Logo
२०८० जेष्ठ २६, शुक्रबार
आजको ई-पेपर
  • गृहपृष्ट
  • प्रमुख समाचार
  • समाचार
  • अर्थ
  • मनोरञ्जन
  • विचार
  • अन्तरबार्ता
  • लेख
  • स्वास्थ चर्चा
  • सूचना प्रविधि
  • नीति तथा कार्यक्रम
  • खोज

खोजी गर्नुहोस

छनोट

यहाँ खालि कोठा भित्र प्रीतिमा लेखेको अक्षर लगाउनुहोस् |

प्रीतिबाट युनिकोडमा कन्भर्ट गरेको

  • युनिकोड
  • स्थानीय

नगदे बालीका रुपमा खुर्सानी खेती

प्रभातफेरी अनलाइन ६५७७ पटक पढिएको प्रकाशित मिति: २०७६ चैत्र १८, मंगलबार (३ साल अघि)
नगदे बालीका रुपमा खुर्सानी खेती

पञ्चमायाँ तामाङ
विशेष गरी दक्षिण एशियाली मुलुकमा नेपाल, भारत, पाकिस्तान, श्रीलंका, बंगलादेश लगायतका भूभागमा उपयुक्त नगदे बालीका रुपमा लिने खुर्सानीलाई आजभोलि किसानको जीवनस्तर उकास्ने बलियो माध्यम बनेको छ । यो भूगोलभित्रका प्रत्येक नागरिकहरुको चुलोमा खुर्सानी अनिवार्य बनिसकेको छ । जसको कारण खुर्सानीलाई हरियोमा काँचै खान, सुकाएर धुलो, मसला र अचारको लागि प्रयोग गरिन्छ । यसमा विशेषगरी भिटामिन ‘ए’ र ‘सी’ प्रशस्त मात्रामा पाइने कृषि विज्ञहरुले बताएका छन् । नेपालको भूगोलमा जुनसुकै मौसममा पनि खेती गर्न सकिने खुर्सानी बालीले पछिल्लो समय राम्रो बजार पाएको छ । आजको बजार मूल्य हेर्ने हो भने ४ सय रुपैयाँ किलोमा किनबेच भएको पाइन्छ । अध्ययन अनुसार न्यानो हावापानी, सुख्खा र गर्मी मौसम उपयुक्त हुन्छ । तापक्रम ३८ डिग्री सेन्टिग्रेड भन्दा माथि र आद्रता कम भएमा फल र फूल कम लाग्छ भनिन्छ तर नेपाली किसानले त्यस किसिमको अध्ययन गरेको पाइँदैन । आफ्नो अनुकूलतामा जुनसुकै समयमा पनि खेती गर्ने गरेको भेटिन्छ । विशेष गरी फाल्गुनदेखि जेठसम्म यसको खेती उपयुक्त हुने किसानहरुको भनाइ छ ।

जेटिएहरुको भनाइअनुसार खुर्सानी खेती गर्नका लागि विभिन्न जातजाति सँगसँगै मल बिउबिजनलाई तपसिल अनुसार गर्नु गराउनु भनिएको छ । जस्तैः उन्नत जातको रूपमा पूसा ज्वाला, सूर्यमुखी, यात्सुफुसा, चन्द्रमुखी, जी–४ आदि वर्णशङ्कर जातको रूपमा एनएस १७०१, एनएस १७११, कर्मा ७५७, कर्मा ७७७ आदि रहेका छन् । पिएच मान ६ देखि ६.५ र पानीको राम्रो निकास भएको दोमट माटो उपयुक्त हुन्छ । गोबर वा कम्पोष्ट मल राखेर जमीनलाई तीन देखि चार पटक खनजोत गरी झारपात हटाइ समथर बनाउने । बिरुवा रोप्नको लागि ६० से.मी. को फरकमा ड्याङहरू बनाउने । उन्नत ः प्रति रोपनी ३० ग्राम, वर्णशङ्कर ः प्रति रोपनी १० ग्राम, बेर्ना भएप्रति रोपनी २,०००–२,५०० बोट खुर्सानी तयार हुन्छ ।

रासायनिक मलको परिमाण माटोको उर्वराशक्ति, अघिल्लो बाली, कम्पोष्ट मलको परिमाण र बालीको जातमा भर पर्छ । ड्याङमा हारको दूरी ६० से.मी. र बोटदेखि बोटको दूरी ४५ से.मी. मा रोप्ने । करिब ३० देखि ३५ दिनको बेर्ना जाडोयाममा ५–६ पाते र वर्षायाममा ७–८ पाते होचो बेर्ना सार्ने । बेर्ना सारेको ३–४ दिनभित्र बेर्ना मरेको ठाउँमा नयाँ बेर्ना पुनः सार्ने । खुर्सानी बालीमा झारपात हटाएर माटो खुकुलो बनाइ राख्न २–३ पटक गोडमेल गरी उकेरा लगाउने । आवश्यकता अनुसार ३ देखि ४ पटक ड्याङको आधाभाग भिज्ने गरी सिंचाई गर्ने, युरिया मल दिएपछि र गोडमेल पछि सिंचाई गर्ने, बिरुवाको फेदमा पानी जम्न नदिने र सकेसम्म जैविक मललाई पहिलो प्राथमिकतामा राख्न सकियो भने उपयुक्त हुने कृषि विज्ञहरु बताउँछन् ।

खुर्सानी बालीमा मुख्यतयाः ओइलाउने र मोज्याक भाइरस रोग लाग्छ । ओइलाउने रोग लागेमा पुरै विरुवा ओइलाएर मर्दछ । मोज्याक भाइरस लागेका पातहरू गुज्मुजिन्छन् र बिरुवा पहेंलो हुँदै जान्छ । मोज्याक भाइरस लागेका बिरुवाहरू उखेलेर जलाउने । ओइलाउने रोगबाट बचाउनको लागि बाली चक्र अपनाउने तर भेडे खुर्सानी, भण्टा, गोलभेडा, आलु जस्ता सोलानेसी परिवारका बिरुवाहरू भने बाली चक्रमा प्रयोग गर्नु हुँदैन । जात अनुसार बेर्ना रोपेको करिब तीन महिनाबाट सुरु गरी आठ महिनासम्म खुर्सानी टिप्न सकिन्छ । भेट्नुमा काठ पसेको हरियो चम्किलो खुर्सानी टिप्ने । जात र व्यवस्थापन अनुसार प्रति रोपनी ५००–८०० के.जी. उत्पादन हुनसक्ने विज्ञहरुले जनाएका छन् । विरुवामा छापो लगाउनुको साथै नियमित गोडमेल गर्न सके खुर्सानीबाट राम्रो उत्पादन लिन सकिने किसानहरुको भनाइ छ ।

  • नगदे बालीका रुपमा खुर्सानी खेती
  • तपाइंलाई यो खबर पढेर कस्तो लाग्यो? मन पर्यो
    मन पर्योखुशीअचम्मउत्साहितदुखीआक्रोशित
    प्रतिक्रिया दिनुहोस
    लेख सम्बन्धि थप
  • गह्रौं मृत्युवरण गरेका क. कैले थामी (गहन)

    गह्रौं मृत्युवरण गरेका क. कैले थामी (गहन)

  • किन छोड्दैनन् गोमांस संस्कृति ?

    किन छोड्दैनन् गोमांस संस्कृति ?

  • योगी नरहरिनाथको देवता–तीर्थ–माला

    योगी नरहरिनाथको देवता–तीर्थ–माला

  • शिक्षाका कुरा

    शिक्षाका कुरा

  • प्रभातफेरी ई-पेपरथप

    २०८० जेठ १७ गते

    २०८० जेठ १७ गते
    थप मितिका ई-पेपरहरु यहाँ भित्र
    ताजा अपडेट
    बनेपामा भोलिबाट दुई दिने रोजगार मेला

    बनेपामा भोलिबाट दुई दिने रोजगार मेला

    असार २ गते तेस्रो ज्ञानकुञ्ज रोडरेस–२०८० हुँदै

    असार २ गते तेस्रो ज्ञानकुञ्ज रोडरेस–२०८० हुँदै

    Post Thumbnail

    खानीखोला गाउंपालिकाको आ.व.०७९/०८० को बजेट

    Post Thumbnail

    यस्तो छ रोशी गाउंपालिकाको नीति तथा कार्यक्रम

    प्रभातफेरी साप्ताहिकद्वारा प्रकाशित

    प्रभातफेरी डट कम

    बनेपा नपा-५,राजदास मार्ग

    [email protected]

    ९७५१०२८४५०,९८४१४२८४५०

    उद्योग दर्ता नम्बर ९६७९/०७६/०७७

    जी.प्र.का. काभ्रे दर्ता नम्बर: २१/६१/६२

    सूचना विभाग दर्ता नम्बर: ८२०/०७४-७५

    हाम्रो टीम

    संचालक : प्रल्हाद शर्मा हुमागाईं
    सम्पर्क: ९८५११२८४५०
    सम्पादक : राज्यलक्ष्मी श्रेष्ठ
    सम्पर्क: ९८४१४२९९६५
    समाचारदाता : बिपशना शाक्य
    सम्पर्क: ९८४३७२९१७५

    साईट मेनु

    • सम्पादकीय
    • फुर्सदमा
    • हाम्रो बारे
    • ई-पेपर
    • स्थानीय
    • समाचार
    • लेख
    • साहित्य
    • विचार
    • साताको कविता
    • प्राईभेसी पोलिसी
    • शर्त तथा नियमहरु
    © २०७९ प्रभातफेरी अनलाइन Designed by: GOJI Solution
    0